Skrivare har utvecklats en hel del de senaste åren, det kan snabbt bli förvirrande när man ska köpa en ny skrivare? Vad man välja? Laser- eller bläckstråleskrivare? Vi har gjort en guide för hur du kan tänka när du ska välja en ny skrivare.

Vi reder ut vad laser- och bläckstråleskrivare är för något, samt vad en- eller flerfunktionsskrivare är.

Laserskrivare

Laserskrivare är av den typen skrivare som ofta används för hemmakontor, mindre och större företag. Generellt är det dyrare än en bläckstråleskrivare men som tur är de billigare i drift ur ett längre perspektiv, laserskrivare har också en väldigt snabb utskriftshastighet.

Om skrivaren används ofta kanske man bör välja en laserskrivare. I en laserskrivare används toner av pulveriserat kol, samt polymer som smälter och sedan fastnar på pappret när man skriver ut.

Toner är ett pulver som inte torkar över tid, detta innebär att din nya laserskrivare kan stå under längre perioder utan att användas.

Exempel på laserskrivare är OKI, Canon, HP och mer!

Bläckstråleskrivare

En bläckstråleskrivare är lämplig för hemmabruk, de levererar hög kvalitativa fotoutskrifter. Att köpa en bläckstråleskrivare är oftast billigare än en laserskrivare, dock kan de vara dyrare i drift, särskilt för den som skriver ut mycket.

Om du ska använda skrivaren för både bilder och dokument kan du med gott samvete välja en bläckstråleskrivare. Många bläckstråleskrivare har även flertalet funktioner som skanner och kopiator, vissa har tillochmed fax funktioner. Perfekt för hemmabruk eller mindre företag.

En- eller flerfunktionsskrivare?

Singelfunktionsskrivare – De beskriver sig själv, de är utrustade med enbart utskriftsfunktion. Med eller utan färg beroende på modell. Dessa skrivare är bra för dig som ska skriva ut mycket och som väljer en laserskrivare, men också för dig som vill skriva ut hög kvalitativa foton och kan välja bläckstråleskrivare.

Multifunktion – Dessa gör mer än att skriva ut, de kan fungera som kopiator, fax eller skanner också om det besitter den funktionen. Perfekta för hemmakontor och småföretag.